maanantai 30. kesäkuuta 2014

Banaaninen VOIMAVANUKAS!

Energiaa banaanista, mineraaleja kookosvedestä ja vitamiineja tulsin siemenistä.


Yhteen annokseen tarvitset:
1 keskikokoinen banaani
0,5tl kanelia
1rkl tulsin siemeniä
+
tarjoiluun haluamiasi marjoja tai hedelmiä

Sauvasekoita banaani, kookosvesi ja kaneli sileäksi soseeksi. Lisää joukkoon lusikalla sekoittaen tulsin siemenet. 
Anna vanukkaan seistä jääkaapissa puolesta tunnista eteenpäin. Voit seisottaa vanukasta myös yön yli, 
jolloin voit nauttia sen vaikka aamupalaksi heti herättyäsi. Tarjoile haluamiesi lisukkeiden kera.

Maittavia herkutteluhetkiä!



sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Moist Banana Cinnamon Cake [vegan ofcourse!]


Yhteen irtopohjavuoalliseen tarvitset:
1dl juoksevaa kasvimargariinia
0,5dl siirappia
2+1 banaania
1dl kaurahiutaleita
0,5dl kookoshiutaleita
 0,5 korkillista omenaviinietikkaa
1tl kanelia
0,3tl kardemummaa
0,5dl jauhoja
noin 1tl ruokasoodaa

Vatkaa margariini ja siirappi kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Aja kaksi banaania, omenaviinietikka ja kaura- ja kookoshiutaleet tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella toisessa astiassa. Sekoita kuivat ainekset yhteen ja lisää ne kosteiden ainesten kanssa vaahdon joukkoon lusikalla sekoittaen. Levitä taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja leikkaa vielä kakun pinnalle ohuita banaanisiivuja. Halutessasi pinnalle voi ripotella myös kanelia. Paista uunin keskitasolla noin 185 asteessa 20-30 minuuttia. Nauti tuoreeltaan sellaisenaan tai vaikka kylmän itsetehdyn vaniljakastikkeen kera. Nauti!


sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Haastaja perinteisille grilliruoille

Makkaraa, kyljyksiä, paisteja, pihvejä... Ruokaa, jota suomalaisten talouksissa kuluu kesäisin kiloittain. Samaan aikaan suomalaisilla todetaan kohonneita kolesteroliarvoja, ylipainoa ja muita terveyshaittoja, jotka ovat osaksi syntyneet juuri lihaa kiduksiinsa ahtamalla. Omasta kropasta ei jakseta tai viitsitä pitää huolto. Ajatellaan, että muutama makkara viikossa on ihan fine. Eihän se kuitenkaan niin taida olla. Mutta paasaus sikseen, jokaisella on oikeus valita ruokansa ja huolehtia kehostaan haluamallaan tavalla. Tärkeintähän on oma hyvinvointi eikä se kuinka monta makkaraa viikossa syöt tai olet syömättä.

Kyllä minäkin muistan ennen vegaaniksi ja kasvisruokalaijaksi siirtymistäni kuinka kesäisin grillailimme isovanhempieni pihalla milloin makkaraa ja milloin kyljyksiä. Oma kappaleeni sai aina olla melko kärtsännyt ja pinnalta rapsakka. Lihat syötiin monesti patongin, maissin, virvoitusjuomien ja erilaisten valmissalaattien kera. Aurinkosalaatti taisi viimeisinä vuosina olla yksi lemppareistani raikkaan makunsa ansiosta - se peitti ja kompensoi hyvin lihan suolaisuutta. Pitkän ja hartaan ruokailusession jälkeen olo oli kuin täyteen puhalletulla poksahtamispisteessä olevalla ilmapallolla. Jostain syystä oli kuitenkin tyytyväinen oloonsa, olihan saanut syödä mieluista ruokaa eikä sitä perinteistä makaronimössöä, joka sekin kyllä oli hyvää.

Pikkuhiljaa vuosien saatossa aloin olemaan enemmän tietoinen lihan terveysvaikutuksista ja tehotuotannosta ja siirryinkin äitini kanssa aluksi tavallisesta lihasta luomuun ja sittemmin luomusta kasvisruokailuun. Makaroni- ja kaalilaatikkoon ei enää tullutkaan jauhelihaa vaan proteiininlähteenä toimi soija. Jääkaapistamme alkoi löytymään kasvismaitoja ja -jogurtteja. Muutaman vuoden kasvisruokailun jälkeen ryhdyin vegaaniksi erään videon nähtyäni. Oli sitten kyse järkytyksestä tai mistä vain, koin, että en enää kaipaa ruokavaliooni kananmunia, viinikumeja tai rahkaa. Tällä tiellä on pysytty.

Muutamia vuosia sitten, kun maistoin ensi kertaa tofua, olin järin järkyttynyt. Kuka, kuka voisi syödä jotain näin pahaa vai olisiko oikeampi sana jotain näin mautonta? En tykännyt, en sitten yhtään. Tofulautasen vieressä joulupyödässä "komeili" pikkuinen kinkku tai kalkkuna, joka sai oloni hieman etovaksi. Äitini taisi tofusta innostua silloin minua enemmän ja söi palan loppuun muiden kommenteista huolimatta. Minä itse tyydyin lihattomaan jouluun ja olin tyytyväinen. Mielessäni mietin, että miksi liha edes pitäisi korvata jollain "lihankorvikkeella", koska en halunnut tofuni näyttävän saati sitten maistuvan lihalta. Tai en edes kaivannut mitään, jonka päälle olisi saanut puristaa sinappia reilulla kädellä.

Seuraavan kerran tofua taisin syödä vuoden parin päästä. Makuun totuttelu alkoi miedolla maustamisella ja yksinkertaisilla ruoilla. Saatoin paistaa tofua esimerkiksi raikkaan salaatin kaveriksi tai vain leivän päälle. Useat kokeilut ja mieto maku tekivät tofusta yhden lemppariproteiininlähteistäni muutaman kuukauden aikana. Mausteilla sai aikaan niin makeita kuin suolaisia ja tulisia kuin mietojakin ruokia. Tajusin myös kuinka helppokäyttöistä tofu on, sitä ei tarvinnut paistaa saati sitten lämmittää, sen saattoi siivuttaa suoraan leivän päälle rouskuvan kurkun, jäävuorisalaatin ja tomaatin kaveriksi.

Nyttemmin tofu kuuluu ruokavaliooni viikoittain. Omaksi tofusuosikikseni on noussut vuosien saatossa suomalainen tammisaarelainen tofuyritys, Jalotofu. Jalotofulta löytyy niin pehmeää kuin kiinteää tofua, maustettua ja maustamatontakin. Parasta Jalotofussa kuitenkin mielestäni on se, että saa tukea kotimaista melko lähelläkin sijaitsevaa yritystä sekä kaikki tofut ovat valmistettu reilun kaupan luomusoijapavuista, joiden laatua yrityksen toimitusjohtaja Stig Vesterlund on käynyt paikan päällä Brasiliassa asti tarkkailemassa. Koska kaikki tuotteet ovat myos luomua, voi valveutunutkin geenimuuntelua seuraileva ihminen hyvillä mielin lapata lautaselleen Jalotofun tofuja, koska ne kaikki ovat luonnollisesti GMO-vapaita.

Jotta päästään kuitenkin vielä tämän päivän puolella takaisin otsikkoon, suosittelen jokaista hiukankin kiinnostunutta tutustumaan Jalotofuun. Heidän sivuiltaan löydät muun muassa kaikki valikoimissa olevat tuotteet sekä paljon tietoa tofusta ja sen valmistuksesta. Jokaisen tuotteen alta löydät myös ravintoarvot sekä ainesosaluettelot. Huomioi myös, että tofussa kolesterolia ei ole lainkaan, joten se soveltuu korkeista veriarvoista kärsiville paremmin kuin monet lihat ja perinteiset grilliruoat.

Noniin, nyt vihdoinkin asiaan! Elikkä saanen esitellä haastajan perinteisille grilliherkuille. Tässä se tulee, olkaapa hyvät! Toukokuussa myyntiin tullut Jalotofun Mieto chili-paistopala haastaa mielestäni kaikki tähän mennessä markkinoilla olleet tofut helppokäyttöisyydellään. Tofu on valmiiksi marinoitu herkullisen mausteiseksi ja pakattu oivaksi annospalaksi. Voit siis sujauttaa paketin vaikka povitaskuun piknikille lähtiessäsi, jos tiedät, että muut seuralaisistasi syövät mahdollisesti jotain muuta. Suosittelen kuitenkin pakkaamaan mukaan varmuuden vuoksi ainakin pari paistopalaa, koska voin lähes vannoa, että tämä vie kielen mennessään vannoutuneemmaltakin lihansyöjältä, jos vain liikenet antaa maistiaisen. Voit nauttia palan suoraan grillistä ilman lisukkeita, paloitella salaatin joukkoon tai iskeä purilaisen väliin. Parasta tapaa tuskin on - tämä maistuu hyvältä miten vain!


Joko sinä olet saanut ensikosketuksen Jalotofun uutuuteen?

 *HUOM. tämä ei ole maksettu mainos vaan oma rehellinen mielipiteeni tuosta huikeasta tuotteesta!*

lauantai 21. kesäkuuta 2014

Juhannusyön henkeäsalpaavan kaunis auringonlasku

Parhaimman otoksen valitseminen oli aivan liian vaikeaa, 
joten tässä kokoelma eilisen upeasta auringonlaskusta. 
Nauttikaahan kuten minäkin tein eilen! 


Raa'an voiman raakakakku - kookoksinen vadelmaunelma!

Kookospähkinän halkaisu saattaa joidenkin mielestä olla helppoa hommaa ja varmasti onkin, kun omaa hyvät välinteet halkaisuun.
Jos ja kun kaapistasi löytyy vain säädettävät käsipainot ja puunkaiverrukseen tarkoitettu terä, voit jo etukäteen varautua raa'an voiman käyttämiseen. Noh, kyllä se halkaisu näilläkin välineillä onnistui, kun välissä napsi suuhunsa muutamia pähkinöitä ja piti mielensä positiivisena! Näin siis syntyi raa'an voiman raakakakku.


Pohja on tehty yksinkertaisesti käyttämällä vain ja ainostaan luomutaateleita ja luomukaurasuurimoita. Suhde on noin puolet ja puolet. Taatelit on aluksi sauvasekoitettu tahnaksi, jonka jälkeen kaurasuurimot on lisätty sekaan. Sekoittelua on jatkettu vain hetki, jotta pohjaan jää rouskuvaa purutuntumaa. Massa on paineltu sormilla pienen leivinpaperilla suojatun irtopohjavuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.


Täyte syntyi liotetuista luomucashewpähkinöistä, 1/3 kookospähkinän lihasta ja koko pähkinän nesteestä, yhden luomusitruunan mehusta ja pienestä määrästä luomuvaniljatangon siemeniä. Mitään tarkkaa määrää en millekkään osaa sanoa, mutta onneksi makuaisti on kokkaamisessa se tärkein väline, ei suinkaan se desimitta. Liotetut pähkinät on jauhettu tahnaksi sauvasekoittimella ja mukaan on lisätty kaikki kookospähkinän sisältä tulevat nesteet ja noin 1/3 kookospähkinän lihasta. Joukkoon on puristettu yhden luomusitruunan mehu ja kaavittu vaniljatangon siemeniä. Kaikki on ajettu tasaiseksi massaksi. Seos on levitetty pohjan päälle lusikkaa apuna käyttäen tasaiseksi kerrokseksi.

Päällisessä on käytetty itse viime kesänä keräämiäni villivadelmia ja luomukookosöljyä. Vadelmat on tehosekoitettu hieman sulaneina tasaiseksi soseeksi ja lopuksi joukkoon on lisätty parisen lusikallista kookosöljyä. Päällinen on levitetty täytteen päälle ohueksi kerrokseksi.

Koko kakku on jähmettynyt pakastimessa muutaman tunnin ja herkuteltu noin tunti pakastimesta ottamisen jälkeen.




Rauhallinen kaupunkijuhannus luontoa ihaillen meren äärellä

On se ihme kuinka paljon asioista voi nauttia ihan yksinkin. Saa vaan olla ja rentoutua. Tietenkin läheisten seura on aina ihana asia, 
mutta joskus sitä osaa nauttia olostaan ihan yksin. Niin mä ainakin tein nyt juhannuksena. Nautin isolla N:llä. Yksin. 


Toivottavasti myös teillä oli rauhaisa juhannus! 

keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Pyhä basilika & nektariini = kesäinen vanukas!

Vaikka ulkona ei hätyytellä hellelukemia, voi kesän onneksi tuoda kotiin. Parvekkeella vihertävät lukuisat paprikat ja tomaatit ja keittiössä nautitaan värikkäitä hedelmiä minkä keritään. Aprikooseja, banskuja, persikoita, nektariineja, omppuja, kiivejä - niitä on kulunut tänä vuonna aivan hullun lailla. Monet hedelmäni olen pistänyt poskeen ihan sellaisenaan, mutta silloin tällöin niitä on kiva hyödyntää myös erilaisiin jälkiruokiin tai välipaloihin. Tänään loihdin kesäisen vanukkaan ihan vain nektariineista, tulsin siemenistä ja teepussin sisällöstä. Tuloksena oli ravintorikas, herkullinen ja kauniin värinen raikas välipala, joka sai aivan uutta makua teepussin sisällöstä. Tee toi vanukkaaseen mielenkiintoisen musteherukkamaisen säväyksen ja raikasti makua huomattavasti. Oiii, nammnn...

edit. tulsin siemenistä tuli lukijalta kysymys, jossa hän kysyi mistä siemeniä on saatavilla. Omani olen saanut PR-toimisto SugarHelsingin kautta, mutta näitä löytyy muun muassa myös Ruohonjuuresta (KLIK!). Reseptissä käyttämääni teetä löytyy myöskin Ruohonjuuresta ja tässä aiemmin kirjoittamani arvosteluni kyseisestä teestä.


Yhteen annokseen nektariinivanukasta tarvitset:
2 nektariinia
pieni loraus vettä (ei pakollinen)
1/2ps Pukan elderberry & echinacea-teetä
1tl tulsin siemeniä

Soseuta nektariinit tehosekoittimella. Lisää loraus vettä, jos hedelmät eivät tunnu soseutuvan sekoittimen astiassa. Kaavi sose tarjoilulasiin ja sekoita sekaan teelusikallinen tulsin siemeniä ja puolet teepussista. Sekoita. Anna hyytyä. vähintään parikymmentä minuuttia. Mitä kauemmin jaksat odottaa, sitä paksumman tuloksen saat. (Tulsin siemenet toimivat chia-siementen tapaan.)

Jos haluat vanukkaasta koostumukseltaan paksumman, lisää siementen määrää.


Ihanaa Juhannusta jo näin etukäteen ihanat lukijani! 

tiistai 17. kesäkuuta 2014

Aitoa meritunnelmaa ja mahtavaa luonnonkosmetiikkaa Relandersgrundissa

Sateisen harmaa torstai, laineilla liplattava vanha majakkalaiva ja höyryävän kuuma tee...


Viime viikon torstaina pääsin tutustumaan Madaran uusiin heinä- ja syyskuussa myyntiin tuleviin luonnonkosmetiikkauutuuksiin. Lanseeraustilaisuudessa julkistettiin Madaran ja Nora Shinglerin yhteistyön tulos, Pihlaja vartalovoide ja kaikki kehuni saavat Superseed-kasvoöljyt.


Pihlaja-voide ihastutti minut ihanan makealla tuoksullaan, mutta eritoten minua ilahdutti voiteen järjettömän hyvä imeytyminen ihoon ja paksuhko koostumus. Ei tahmaista ihoa, ei öljyistä kuulautta - täydellinen kesävoide! Voide on väriltään kauniin haalean punaista, joka toi tietenkin heti mieleen - no minkäs muunkaan kuin sen - pihlajan. Ahh, tuskin olen koskaan aiemmin kokeillut mitään yhtä hyvää omalle iholleni sopivaa voidetta. Taidan vieläkin ollu aivan hurmoksessa tuosta tuotteesta vaikka olen sitä jo muutaman päivän ajan kerinnyt testailemaan. Tuotteen pitäisi tulla myyntiin heinäkuun loppupuolella, joten innokkaimpien ei tarvitse kauaa odotella ja pääsen minäkin kotittamaan jo toisen purnukan.


Toinen, tai kolmas ja neljäskin, tuote, johon pääsimme tutustumaan oli Superseed-kasvoöljyt, joita on tulossa markkinoille kolmelle eri ihotyypille suunnattuna syyskuussa. Kaikki öljyt on pakattu kauniin sieviin lasipulloihin, joista annostelu tapahtuu pipetin? avulla. Tuoksu näissä kaikissa on huumaava, niin hyvä, että näitä laittaisi mielellään kasvoilleen vaikka ilman ihoa helliviä ominaisuuksiaankin. Minä valitsin kotiinviemisiksi vihreän öljyn, jonka olen todennut jo muutaman aamun jälkeen kosteuttaneen ihoani huimasti. Sanoisin olevani melko rakastunut tähän vaikka aiempiin ihonhuitorutiineihini ei ole kuulunut ihoöljyt ja vaikka olen ihminen, joka ei jaksa kuluttaa liikaa aikaa aamuisin ihonsa hellimiseen. Tämän levittäminen puhdistetulle iholle ei kuitenkaan vie sekuntteja kauempaa. Aijai..


Liikaa hypetystä? - no tuskimpa! Jokaisen sanani arvoisia tuotteita, ihan ehdottomasti.

Kummatkin lanseeratut tuotteet ovat sertifioitua luonnonkosmetiikkaa ja sopivat oikeastaan kaikille - myös vegaaneille!

Tilaisuudessa meitä bloggaajia hemmoteltiin myös ihanilla Kokemus Helsinki Day Spa:n käsihoidoilla ja Hymy Raw Food Cafe:n raakakakuilla. Tarjolla oli myös pienoisia mansikoita ja kirsikoita, pähkinöitä ja vihanneslastuja ja teetä ja kuohuvaa.



Loppuun vielä pakko kiittää SugarHelsinkiä kutsusta tuohon upeasti järjestyttyyn tilaisuuteen! 
Kiitokset kuuluvat myön tietenkin Madaralla ja Nora Shinglerille ja kaikille, jotka jotenkin päivään osallistuivat. 
Paikka, majakkalaiva Relandersgrund, ansaitsee myös kiitoksensa. Tunnelmallinen, kaunis ja vanha - upea. 

Hieno päivä, jota edes kylmä ja sateinen sää ei pilannut.