tiistai 16. huhtikuuta 2013

Proteiinipitoisempaa ja söpömpää pastaa saa hakea

Kasvissyöjien ravitsemuksellisesti paras proteiininlähde ovat soijapavut, aivan ehdottomasti. Se sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Myös vitamiinien, kivennäisaineiden ja kuidun osuus on suuri. Soija kuitenkin jakaa paljon mielipiteitä niin kasvissyöjien kuin sekasyöjienkin keskuudessa. Syy tähän on se, että soijapapujen tuottamiseksi tuhotaan jatkuvasti metsiä maailmalla, geenimuuntelu kasvaa kasvamistaan ja sitä tuodaan jopa maapallon toiselta puolelta. Päästöjä syntyy ja metsiä kaatuu. Suurin osa soijasta (yli 90%) päätyy rehuksi tuotantoeläimille ja vain murto-osa ihmisten ravinnoksi. Osa ihmisille päätyvästä soijasta on gm-soijaa, mutta valitsemalla luomua voit olla varma, että omalla lautasellasi on aitoa, geenimuuntelematonta, soijaa. Myös merkintä "GMO-free" takaa tuotteen "aitouden".

Mutta nyt otsikkoon ja tämänpäiväiseen ruokaani kiistellystä soijasta huolimatta.
Soijajauhoista tehtyä pastaa rucolan, kurpitsasoseen, paahdettujen kurpitsakuutioiden ja siementen kera. Niin herkkua, ettei sanotuksia saa! :)

Pastataikinaan tarvitset:
100g soijauhoa
noin 0,7dl vettä
ripaus suolaa 
(yrttejä, mausteita)

Sekoita ainekset esimerkiksi teholeikkurissa sekaisin. Vaihtoehtoisesti myös käsin sekoittaminen onnistuu. Jos massa tuntuu liian murenevalta, voit lisätä pienen määrän vettä. Kun ainekset ovat sekaisin, kelmuta taikinapallo ja laita kylmään lepäämään noin puoleksi tunniksi. Kaulitse taikina ohueksi levyksi ja muotoile pastat haluamallasi tavalla. Keitä pasta runsaassa suolalla maustessa vedessä 2-4 minuuttia al denteksi. Muista jättää purutuntumaa, ylikypsä pasta ei varmasti ole kenenkään mieleen. Valuta pasta lävikössä ja tarjoa lempilisukkeidesi kanssa. Osan pastasta voit kuivattaa ja jättää myöhempää käyttöä varten.

Tässä vielä vertailuna durumvehnäjauhojen (Myllyn Paras) ja soijajauhojen (vegaaniliitto.fi) ravintosisällöt 100g:ssa:
Proteiini 13g/34,5g
Hiilihydraatti 70g/23,5g
Rasvaa 1,5g/23,5g
Kuitua 3g/11,9g

Herättääkö soijan tuotanto sinussa ajatuksia?

5 kommenttia:

  1. Nam minkä näköistä ;) Mutta miksi käytät muuten aina puuhaarukoita, ja -veitsiä?
    Mutta asiaan.

    Kyllähän se soijan tuotanto joskus mietityttää, mutta kun ilman sitä ei voi elellä jos vegaaniin ruokavalioon pyrin... Onhan se nyt parempi kuin kanamunien, tai maitotuotteiden käyttö, I guess. (Vaikka olisikin luomua... Eihän niillä kuulemma ole suurta merkitystä eläinten kannalta ainakaan, onko niissä luomu-leima vai ei)
    Mutta faktahan on se, että jokaisella asialla on kääntöpuoli. Joissain asioissa se toinen puoli on parempi, joissain huonompi. Mutta mun mielestä kuitenkin lihantuotanto, - ja sen kuluttaminen - on pahempi niin eläimille, maapallolle (ja epäterveellisempää meille ihmisillekkin.)
    Jokuhan voi tähän sanoa, että sen kun vähentää vaan soijatuotteiden käyttöä, ja lisää muita papuja, mutta eihän se ole niin yksinkertaista, niinkuin kaikki veget varmaan tietääkin. Mulle, ns. "urheilijalle" jäisi se tärkein eli protsku kyllä aivan liian vähiin jos karsisin soijatuotteita, koska muita papuja saisi popsia ihan vaikka kyllästymiseen saakka...

    Tosin niitä kanamunia voisi hakea ihan joltain pientuottajalta, niin voisi paremmalla mielellä niitä syödä. :) Soijan käyttöä voisi siinä kohtaa ehkä vähän vähentää?
    Mutta juu. Tällasia tunteita herätti mussa tämä ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko kyllä rehellisesti myöntää, että aterimet ovat vain kuvausrekvisiittaa. Todellisuudessa syön aivan tavallisilla välineillä. :)

      Kaikessa tosiaan on kääntöpuolensa, oli sitten kyse luomusta, lihasta, mistä vain. Vaikka pohdin silloin tällöin oman ruokani hiilijalanjälkeä, pyrin kuitenkin ajattelemaan järkevästi. Kaikesta ei voi kieltäytyä eikä saakkaan kieltäytyä. Elämää pitää elää ja nauttiakkin.

      Kananmunat ovat toki hyvä proteiininlähde, mutta ainakaan omaan ruokavaliooni ne tuskin tulevat enää koskaan kuulumaan. En edes liiemmin koskaan ole välittänyt munien mausta, joten lienee yksinkertaisinta jättää ne syömättä. Hyvä "vaihtoehto" soijalle ovat Suomessa viljellyt härkäpavut, jotka nekin sisältävät runsaasti proteiinia. Maultaan mielestäni ovat maukkaampia soijapapuihin verrattuna. :)

      Poista
    2. Hei mahtavaa, en edes tiennyt että Suomessa viljellään papuja!! Oi tietämättömyys... Saako niitä ihan normaalista, hyvin varustetusta ruokakaupasta? En ole aikaisemmiin näihin törmännyt. Heti koklaamaan.
      Protskupatukoissa, esim LEADER niin ei taida olla mitään eläinperäistä (?) Mutta onko ne kovin epäekologisia?
      Mä meinasin jo arvata, että ne on rekvisiittaa, mutta sitten jos olisitkin oikeasti syönyt niillä niin kysymys olis ollut kauhean nolo. :D Mutta joo, kivalta ne näyttää muttei välttämättä kovin mukavat suussa... Tulee festari lunchit mieleen, ;DD

      Poista
    3. Noh, ainakin isoimmista saa ja esimerkiksi P&S:stä! :)

      Leaderin patukoissa on muun muassa maitojauhetta ja munanvalkuaisjauhetta, mutta osa toki saattaa olla ilman eläinperäisin ainesosia, en niistä kovinkaan paljoa tiedä. Patukoissa käytetään palmuöljyä, joka ei todellakaan ole ekologinen vaihtoehto. Suosittelenkin mielummin tekemään itse omat patukat, mikäli haluaa nauttia energiaa, joka on tehty aidoista aineksista. Netistä löytyy monia ohjeita (esim. hakusanalla "homemade protein bars" ) ja voihan sitä omasta päästäänkin keksiä :)

      Ei ne tikut tosiaan varmasti hyvältä suussa maistu ;)

      Poista
  2. nyt on taikinapallo jääkaapissa! Saa nähdä mitä tulee kun soijajauhoja oli liian vähän, joten sooloilin ;)

    VastaaPoista